Muzeul Județean Teohari Antonescu Giurgiu
Parte a expoziției permanente, expoziţia secţiei de istorie a Muzeului Județean „Teohari Antonescu” a fost reorganizată în anul 1977, cu ocazia Centenarului Independenţei, prezentând momente importante ale războiului dintre anii 1877-1878.
Tematica este păstrată până în anul 2003, când se revine la prezentarea istoriei locale, prin reliefarea principalelor momente din istoria României, a evoluţia cetăţii Giurgiu şi a zonei înconjurătoare. Iată câteva repere importante din sălile expoziţiei:
Sunt prezentate înfiinţarea oraşului Giurgiu, perioada luptelor purtate de Mihai Viteazul cu Imperiul Otoman, monumente istorice (mânăstiri, biserici, edificii laice) dar şi unele mărturii ale modernităţii (sec. XVII – XVIII) create până la eliberarea Giurgiului, în urma păcii de la Adrianopole (1829).
Momentele semnificative ale istoriei moderne româneşti sunt exemplificate prin prezentarea contribuţiei localnicilor la evenimentele din anul 1848, la războiul de independenţă din 1877-1878, precum şi la primul război mondial (1916-1918).
Merită menționat și faptul că printre numeroasele exponate (publicații și documente istorice de mare valoare, o colecție deosebită de arme din diferite perioade, decorații, picturi, statuete, uniforme militare etc.) aici se află și vechiul mecanism al ceasului din Turnul Ceasornicului (sec. XIX) precum și macheta trenului „Călugăreni”, primul tren care a circulat (1869) pe ruta București Filaret- Giurgiu.
Pentru alte detalii puteți accesa secțiunea „Secții” a site-ului nostru.
Expoziția de arheologie a Muzeului Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu face parte din expoziția permanentă a acestuia.
Refăcută în perioada 1999-2000, expoziţia de arheologie reflectă aproape toate epocile, din Preistorie până în Evul Mediu. Consemnăm aici o parte dintre cele mai importante repere:
Pentru alte detalii puteți accesa secțiunea „Secții” a site-ului nostru.